maanantai 25. helmikuuta 2013

Savuttoman elämän 20. päivä

Olen siis tänään ollut tasan 20 päivää ilman tupakkaa, HURRAA!!!
Se tarkoittaa siis käytännössä sitä että olen säästänyt 100€ rahaa ja samalla kohentanut keuhkojeni toimintaa. Ei siis yhtään huono diili, vai mitä?

Mitä sinä tekisit tällä?

Pieni yhteenveto siis tähänastisesta. Minä tosiaan lopetin tupakoinnin ns. seinään. Eli kun lätkäisin ensimmäisen nikotiinilaastarin käteeni, se oli tupakoiden menoa. Luin jostain nimittäin että vieroitusoireet vähenevät nopeimmin niillä jotka lopettavat tupakoinnin kerrallaan. Sensijaan ne jotka lopettavat tupakoinnin asteittain kärsivät vieroitusoireista pidempään.

Minulle ensimmäiset 3 päivää olivat kuin suoraan helvetistä. Olo oli tosi surkea, ärtynyt, päätä särki ja oli fyysisesti paha olo. Myös verenpaine ja pulssi nousivat ihan huippu lukemiin.
Näihin ensimmäisiin päiviin sain apua työterveyshoitajalta sekä lääkäriltä. Kannattaa ehdottomasti pyytää apua lopettamiseen, se ei nimittäin ole välttämättä niin kovin helppoa.

Välttelin ensimmäisen viikon paikkoja ja asioita joihin yhdistin tupakan. Kuten kahvin juonti, tv:n mainostauot, saunomisen jälkeinen vilvoittelu parvekkeella..... ja niin edelleen. Huomasin miten moni asia elämässäni oli kytköksissä tupakkaan.
Välillä tupakkaa teki mieli ihan hirveästi, mutta saamani neuvon mukaan (tee jotain 15 min, niin se menee ohi) Tämä neuvo toimi kyllä ihan oikeasti. Jos ihan kamala tarve tuli tupakoida, vetelin muutamat henkoset nikotiinitonta sähkötupakkaa, joka on kyllä ihan hyvä juttu tähän tilanteeseen.
Huomasin myös että tupakoinnissa se "savun kanssa leikkiminen" rentouttaa (jos ymmärrätte mitä tarkoitan). Ehkä siis siinäkin oli yksi syy siihen miksi poltin.

Toisella viikolla huomasin syöväni koko ajan jotain ettei vaan tekisi mieli tupakkaa. Ostinkin siis ison kasan porkkanoita ja muita hedelmiä kotiin etten nyt ihan ryhävalaaksi kasvaisi. Iso kippo popcorneja tuhoutui myös ihan kevyesti illassa, napsin siitä aina kun tuli edes ajatus tupakalle menosta.

Viime viikko, siis viikko 3 on ollut jo oikeastaan aika helppoa. Ihan muutaman kerran on alkanut tehdä mieli tupakkaa, ja itseasiassa niilläkin kerroilla olen huomannut että nikotiinilaastari on joko vaihtamatta tai jäänyt kiinnittämättä uusi esim suihkun jälkeen.

Nyt huomaan miten pahalta tupakoitsijat haisevat, esim. kauppajonossa jos viereen sattuu tupakoitsija.... voi hyvänen aika mikä käry! Olenkin moneen kertaan pyytänyt lapsiltani jo anteeksi sitä että haisin niin pahalta iltaisin kun tulin heitä peittelemään. Ei sitä silloin huomannut, naureskelin vain lasten kommenteille asiasta.

Kolmannella viikolla palkitsin myös itseni hemmottelupäivällä, ja koko sen päivän ajan ajattelin että
"Hei tämähän on periaatteessa ilmaista", koska olen säästänyt hoitoihin kuluvat rahat tupakoimattomuudellani.
Vastasin muuten myös yhteen kyselyyn hoitojen yhteydessä, ja oli ihan hassua vastata kysymykseen tupakoitko? EN. Tuli itselle jotenkin niin hyvä mieli, kun sai laittaa ruksin en kohtaan entisen kyllä (ihan älyttömästi) sijaan.

HISTORIAA!!!!!!

Ylihuomenna olen menossa työterveyshoitajan tarkastukseen, katsomaan miten edistyn, samalla saan tehdä puhallustestin (jonka tein aikaisemmin tupakoidessani), katsotaan voivatko keuhkot jo paremmin.

Tällä siis jatketaan. Nyt siis viikko vielä näillä laastareilla, sitten 3 viikkoa miedommalla, ja vielä 3 viikkoa kaikkein laimeimmalla laastarilla... sitten minun pitäisi olla tupakoimaton. Ja miettikää tämän lystin hinta vain 15€/viikko.

Pikku vinkkinä muuten teille jotka ehkä tahdotte myös kokeilla nikotiinilaastareilla vieroitusta.
Kannattaa ostaa ne tavallisesta kaupasta apteekin sijaan ovat huomattavasti edullisempia. Suuremmissa kaupoissa tupakkaosastolla on myös nikotiinilaastareita myynnissä.

Lähdenkin nyt tästä kokkailemaan köyhiäritareita muksuille iltapalaksi, ja miksei vähän itsellekin. Pitänee varmaan käväistä ylimääräisellä lenkillä koiran kanssa ettei kermavaahdolla ja mansikkahillolla hukutetut ritarit jää lanteille pyörimään ;)



2 kommenttia:

  1. Moikka,
    Hieno homma kun päätit lopettaa. Tsemppiä sinulle :)
    t. nyt 3 vuotta polttamatta :)

    VastaaPoista
  2. hei onnea tupakoinnin lopetukseen!

    itse olen noin 10 vuotta polttanut alotin 12-13 vuotiaana polttamisen ja nyt ollut 3kk ilman tupakkaa sähkötupakan avulla. laite on toiminut hyvin mut ainut huono puoli siin on ollu se et jos on unohtanu laittaa akun lataukseen niin on joutunu pari kertaa retkahtaa tupakkii lautauksen ajaksi ja maistu muuten iha hirveeltä oikea tupakka sähkötupakan jälkeen kun itse käytän sitrus makuista nestettä sekoitettuna tupakanmakuiseen niin siitä jää hyvä maku suuhunki : ) itse tilaan omani nesteeni www.npv.fi niillä on ihan kivijalka myymälä myös helsingin runeberginkatu 50 osoitteessa.

    VastaaPoista