lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kun äiti sairastaa

Kuten kuvasta näkyy, muutaman päivän hiljaiseloa on tullut vietetyä. Syynä ei ole se etten olisi tahtonut / viitsinyt kirjoitella, vaan olen ollut sairaana ja täysin poissa pelistä nämä 2 viimeistä päivää.


Vatsavaivoja

Tosiaan siis tämän vatsakipuilun / oksentelun syyksi on mitä todennäköisemmin paljastunut sappikivet. Aluksi luullun vatsataudin sijaan. Kipukohtaus alkoi aivan kuin salama kirkkaalta taivaalta miltein heti ruokailun jälkeen ja lamauttaa kropan täysin. Olen ennenkin kärsinyt näistä samankaltaiista kivuista, mutta niitä on tullut niin harvakseltaan että ovat menneet normaalien vatsanväänteiden piikkiin.

Kipu on kovimmillaan ylävatsalla josta se leviää selkään lapaluiden lähelle ja polttaa niin ettei tiedä missä asennossa olisi. 
Seisominen, istuminen, konttaaminen, makaaminen mahallaan, kyljellään, kuuma ,kylmä..... mikään ei auta. 
Ja liekö kivun kovuudesta, vai mistä johtuen ihan hillittömät monen tunnin oksennus sessiot tähän päälle niin ei ole herkkua, voin kertoa. Tätä olotilaa en toivoisi edes pahimmalle vihamiehelleni.

Alla olevasta linkistä pääsee kurkkaamaan lisää sappikivistä. 



No mutta siis asiaan. Pointtina tässä kirjoituksessa oli siis se että kun yh äiti sairastaa, miten tulee toimia?
Olin tosiaan maannut kipukohtauksen kourissa kylpyhuoneen lattialla jo kolmatta tuntia kunnes aloin miettiä että mitä teen lasten kanssa? Enää ei riittäisi oven takaa huudellut ohjeet, isosiskolle: "laittaisitko kiltti pieni teille iltapalaa kun äiti on nyt tosi kipeä". Tai pojalle: "Katso vaikka jotain piirettyä hetki, äitin pitää olla hetki vielä täällä. Ei ole mitään hättää". 

Entä jos joudun yöllä lähtemään sairaalaan? Mitä lapset ajattelevat kun kuulevat minun vaikertavan ja oksentavan kylpyhuoneessa? Tai mitä jos kuolen tänne kylpyhuoneen lattialle? 
Niin kamalalta kuin nämä asiat kirjoitettuna kuulostavatkin, mutta olivat minulle todellisia ajatuksia sillä hetkellä. Mietin vain että onneksi lapseni ovat sentään jo sen verran isoja että pärjäävät noin yleisesti ottaen hetken omillaan. Entä jos minulla olisi 2 leikki-ikäistä lasta? Miten minä sitten pärjäisin?

Itsepäinen kun olen ja muiden apua en pyydä kuin hätätilanteessa, päästin siis tämänkin avun pyynnön lipumaan ehkä hieman liian myöhäiseksi. Lopulta sain kerättyä sen verran voimia että pyysin tytärtäni soittamaan isälleen että josko hän voisi tulla noutamaan lapset ja huolehtia heistä yön yli, koska itse siihen en nyt todellakaan kykene. 
Meidän tapauksessamme (luojalle kiitos), lasten isä, asuu sen verran lähellä. Että tällaiset pikahälytykset ovat ylipäätään mahdollisia, kello oli kuitenkin jo puoli 10 illalla. Joka tapauksessa hän tulikin paikalle miltein heti, ja tarjoutui jopa viemään minut lääkärille, johon en kuitenkaan suostunut. 
"Lääkäriin ei mennä päivystysaikana, kuin hätä tapauksessa". 
Ja tiedättehän sen tunteen, kun on oikein kipeä, tahtoo vaan olla omassa rauhassaan eikä mennä mihinkään lääkäreiden aulaan selittämään että mistä sattuu ja kuinka paljon.... 

Lasten lähdettyä, mietin että mitä jos pyörryn tänne lattialle kivuissani, enkä enää herääkkään. Vedin puhelimeni tiukasti käsieni väliin ja laitoin jopa näppäinlukon pois päältä, jotta tarvittaessa voisin soittaa apua nopeasti paikalle. 
Taas mieleen hiipi ajatus siitä miten tärkeää olisi jos jakaisi elämänsä toisen aikuisen kanssa. Olisihan se huomattavasti helpompaa esimerkiksi tällaisina hetkinä. Toinen olisi huolehtimassa sekä lapsista että auttaisi sairasta ja olisi edes paikalla jos todellinen hätä iskisi. 

Siihen minä sitten nukahdin, kylpyhuoneen lattialle yrjöämpärin ja kylmäpussien viereen, puhelin toisessa kourassa ja Litalgin kipulääkke purkki toisessa kourassa sekä kylpytakki peittona. Aamuyöstä 4 aikaan kun havahduin hereille, sain kiskottua itseni sohvalle loppu yöksi. Laitoin jopa puhelimeen herätyksen että varmasti en myöhästyisi aamulla töistä.... (en tiedä mitä mielessä sillä hetkellä liikkui??) Olin epäonnistunut äiti, ja huono työntekijä, olin pohjamutaa ja heikko ihminen. 

Aamulla, vaikka olo oli jo huomattavasti parempi. Päädyin kuitenkin soittamaan töihin, että pysyisin kotona tämän päivän. Myöhemmin päivällä tämä osoittautui oikeaksi valinnaksi koska sama meno jatkui toistamiseen, joskin hieman laimeampana tällä kertaa. 

Siinä meni sitten toinenkin päivä maaten ja yrittäen selvitä hengissä näiden karseiden kipukohtauksien ajan. Päätin käntyä lääkärin puoleen heti maanantaina, ja ottaa selvää mitä sisälläni oikein tapahtuu.

Kaikki te joilla on ihana huolehtiva aviomies/poikaystävä. Olkaa onnellisia. Ja vaikka ei olisi niin ihanakaan, ja vaikka olisi oikeastaan ihan älykääpiö.... mutta jos hän auttaa ja hoivaa sinua kun olet sairas, muista kiittää tätä lahjaa jonka olet elämääsi saanut, ja muista kertoa hänelle miten arvostat tätä elettä hänessä. 
Yksinäinen ihminen, on sairaana ollessaan vielä kaksinverroin enemmän yksin, ja se olotila ei ole mukavaa.

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Vain elämää


Ollut ihan älyttömän kiireistä tällä viikolla, ja sama meno jatkuu sunnuntaihin asti. 
Miksi ihmisen pitää aina haalia kaikki tehtävät samalle viikolle?
On ollut lasten juttuja sinne ja tänne, töissä melko kiire, tapaamisia sovittu melkein joka päivälle, kampaaja, lääkäri ja ylimääräisiä töitä oman työn lisäksi..... siis ihan älytöntä paikasta toiseen viilettämistä.

Tänään olen päässyt tutustumaan uuteen upeaan sairaalaan joka avataan Turkuun piakkoin. Oli kyllä ihan mahtavat tilat siellä ja kaikki vempaimet ihan priimaa kamaa. Kyllä meidän Turun suunnalla elävien kelpaa nyt sairastella. Ei ole hoidon laatu, kiinni ainakaan laitteista ja tiloista.

Kovin ollaan nyt koitettu työporukassa saada jotain mahtavaa veikkausvoittoa aikaiseksi, että voitaisiin ottaa pikku sapaattivapaa oikein porukalla. Olishan se tosiaan ihan kivaa jos sellainen sopiva summa loksahtaisi ylimääräistä rahaa tilille. Mitä sinä tekisit jos saisit esimerkiksi 100 000€?

Toisaalta koen jo olevani rikas koska lainatakseni poikani sanoja "olen miljonääri koska minulla on lapseni". Tänään olen onnellinen, toivottavasti muistan tämän tunteen vielä huomennakin herätessäni ja muistan muistuttaa itselleni että "tästä tulee hyvä päivä". Nyt nimittäin sitä onnea ja hyvää sellaista tarvitaan. 
Elämä kun tosiaan ei aina mene kuin elokuvissa.



maanantai 25. helmikuuta 2013

Savuttoman elämän 20. päivä

Olen siis tänään ollut tasan 20 päivää ilman tupakkaa, HURRAA!!!
Se tarkoittaa siis käytännössä sitä että olen säästänyt 100€ rahaa ja samalla kohentanut keuhkojeni toimintaa. Ei siis yhtään huono diili, vai mitä?

Mitä sinä tekisit tällä?

Pieni yhteenveto siis tähänastisesta. Minä tosiaan lopetin tupakoinnin ns. seinään. Eli kun lätkäisin ensimmäisen nikotiinilaastarin käteeni, se oli tupakoiden menoa. Luin jostain nimittäin että vieroitusoireet vähenevät nopeimmin niillä jotka lopettavat tupakoinnin kerrallaan. Sensijaan ne jotka lopettavat tupakoinnin asteittain kärsivät vieroitusoireista pidempään.

Minulle ensimmäiset 3 päivää olivat kuin suoraan helvetistä. Olo oli tosi surkea, ärtynyt, päätä särki ja oli fyysisesti paha olo. Myös verenpaine ja pulssi nousivat ihan huippu lukemiin.
Näihin ensimmäisiin päiviin sain apua työterveyshoitajalta sekä lääkäriltä. Kannattaa ehdottomasti pyytää apua lopettamiseen, se ei nimittäin ole välttämättä niin kovin helppoa.

Välttelin ensimmäisen viikon paikkoja ja asioita joihin yhdistin tupakan. Kuten kahvin juonti, tv:n mainostauot, saunomisen jälkeinen vilvoittelu parvekkeella..... ja niin edelleen. Huomasin miten moni asia elämässäni oli kytköksissä tupakkaan.
Välillä tupakkaa teki mieli ihan hirveästi, mutta saamani neuvon mukaan (tee jotain 15 min, niin se menee ohi) Tämä neuvo toimi kyllä ihan oikeasti. Jos ihan kamala tarve tuli tupakoida, vetelin muutamat henkoset nikotiinitonta sähkötupakkaa, joka on kyllä ihan hyvä juttu tähän tilanteeseen.
Huomasin myös että tupakoinnissa se "savun kanssa leikkiminen" rentouttaa (jos ymmärrätte mitä tarkoitan). Ehkä siis siinäkin oli yksi syy siihen miksi poltin.

Toisella viikolla huomasin syöväni koko ajan jotain ettei vaan tekisi mieli tupakkaa. Ostinkin siis ison kasan porkkanoita ja muita hedelmiä kotiin etten nyt ihan ryhävalaaksi kasvaisi. Iso kippo popcorneja tuhoutui myös ihan kevyesti illassa, napsin siitä aina kun tuli edes ajatus tupakalle menosta.

Viime viikko, siis viikko 3 on ollut jo oikeastaan aika helppoa. Ihan muutaman kerran on alkanut tehdä mieli tupakkaa, ja itseasiassa niilläkin kerroilla olen huomannut että nikotiinilaastari on joko vaihtamatta tai jäänyt kiinnittämättä uusi esim suihkun jälkeen.

Nyt huomaan miten pahalta tupakoitsijat haisevat, esim. kauppajonossa jos viereen sattuu tupakoitsija.... voi hyvänen aika mikä käry! Olenkin moneen kertaan pyytänyt lapsiltani jo anteeksi sitä että haisin niin pahalta iltaisin kun tulin heitä peittelemään. Ei sitä silloin huomannut, naureskelin vain lasten kommenteille asiasta.

Kolmannella viikolla palkitsin myös itseni hemmottelupäivällä, ja koko sen päivän ajan ajattelin että
"Hei tämähän on periaatteessa ilmaista", koska olen säästänyt hoitoihin kuluvat rahat tupakoimattomuudellani.
Vastasin muuten myös yhteen kyselyyn hoitojen yhteydessä, ja oli ihan hassua vastata kysymykseen tupakoitko? EN. Tuli itselle jotenkin niin hyvä mieli, kun sai laittaa ruksin en kohtaan entisen kyllä (ihan älyttömästi) sijaan.

HISTORIAA!!!!!!

Ylihuomenna olen menossa työterveyshoitajan tarkastukseen, katsomaan miten edistyn, samalla saan tehdä puhallustestin (jonka tein aikaisemmin tupakoidessani), katsotaan voivatko keuhkot jo paremmin.

Tällä siis jatketaan. Nyt siis viikko vielä näillä laastareilla, sitten 3 viikkoa miedommalla, ja vielä 3 viikkoa kaikkein laimeimmalla laastarilla... sitten minun pitäisi olla tupakoimaton. Ja miettikää tämän lystin hinta vain 15€/viikko.

Pikku vinkkinä muuten teille jotka ehkä tahdotte myös kokeilla nikotiinilaastareilla vieroitusta.
Kannattaa ostaa ne tavallisesta kaupasta apteekin sijaan ovat huomattavasti edullisempia. Suuremmissa kaupoissa tupakkaosastolla on myös nikotiinilaastareita myynnissä.

Lähdenkin nyt tästä kokkailemaan köyhiäritareita muksuille iltapalaksi, ja miksei vähän itsellekin. Pitänee varmaan käväistä ylimääräisellä lenkillä koiran kanssa ettei kermavaahdolla ja mansikkahillolla hukutetut ritarit jää lanteille pyörimään ;)



sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Äidin keittiö auki 24/7

Kuka  Väittää että ruoanlaitto on aina vaikeaa ja aikaa vievää? Tässä meidän eilinen ruoka, jonka valmistamiseen meni aikaa kaiken kaikkiaan tunti ja vartti. Sitäkin ajasta suurin osa oli vain odottelua. 

Vaikka itse rakastan ruoan laittoa ja minusta on ihanaa välillä kokkailla tuntikausia, äitinä on kuitenkin välillä tärkeää saada lapsille maistuvaa ruokaa nopeasti, niistä aineista mitä kaapissa nyt sattuu olemaan.

Eilen tein tosiaan kolme tällaista nopeaa "mitä kaapista löytyykään" juttua.



Ensimmäisenä sämpylät. Vastapaistettuja sämpylöitä ei voita mikään ja niiden teko.... maailman helpointa. Vettä, hiivaa, jauhoja, suolaa, sokeria ja jotain mitä kaapista löytyy (Puuron jämät, pinaatti-, porkkana ym keittojen jämät, puurohiutaleet, ryynit, leseet, raasteet, juustot......) joukkoon voi siis heittää melkein mitä vaan, oman maun mukaan.

Ruoan laitto on ihanaa mutta koskaan en ole ollut oikein leipoja ihmisiä joten sämpyjen ja pullien pyörittely on siis mielestäni turhaa puuhaa.

Itse leikkaan vaan "kikkaroita" pehmeästä sämpylätaikinasta, jauhotan palat ja viskaan pellille kohoamaan... ja uuniin!

Voilá, siinä on ihanaiset sämpylät valmiita alle aikayksikön.



Sitten Vuorossa oli jälkkäri.
Meidän muksujen lemppari
Rakkauden palat (mokkapalat).

Näin helppoa ohjetta, en ole varmaan koskaan ennen nähnyt.

Pohjassa kaikkia aineita yhtä paljon, kaikki sekaisin keskenään ja se on siinä.

Kuorutukseen kahvia, rasvaa ja kaakaojauhetta yhtä paljon, tomusokeria kunnes massa tönkistyy.. ja taas, sekaan saa heittää mitä ikinä lystää.

Eilen meidän rakkaudenpaloihin laitettiin suolapähkinöitä. Siis niin tajuttoman hyvää, vaikka itse sanonkin.



Ai niin ja ruoka. Ei kai sitä pelkällä sämpyllä ja jälkkärillä eletä (lapset tosin saattaa olla asiasta eri mieltä). Super nopea makaroonihässäkkä. 

Kunnolla munamaitoon tehty makaronilaatikko on ihan tajuttoman hyvää, sitä ei käy kieltäminen. Mutta kaapissa ei aina ole munia, maitoa tai sitten joku ei niitä allergioiden vuoksi voi syödä.

Tämäkin ohje on kaikki pataan ja uuniin tyylinen. 
Raa'at makaronit, paistettu jauheliha (tai kana, kasvikset, soijarouhe, sienet... mitä vaan) mausteet ja kiehuva vesi uunivuokaan. Mukaan heitin tällä kertaa myös tomattipyreen jämät ja hiukan juustoraastetta (jäivät pizzan teosta). Sitten sekoitus, ja koko helahoito uuniin. 45min ja SYÖMÄÄN!!!!


Kokkaamisen ei siis tarvitse olla aina vakavaa resepteihin tuijotusta.
Raaka-aineet pannuun ja "älä tule paha kakku, tule hyvä kakku" . 

Jos teillä jollakin on tällaisia helppoja ja nopeita ruoka ohjeita, laittakaa ihmeessä kommentti boxiin viestiä tai vaikka fb.n kautta. Minä niin tykkään tällaisista ohjeista. Ja kun joku on ne joskus tehnyt ja hyväksi kokenut, tuloksena ei voi olla muuta kuin hyvää!

Rauhallista Sunnuntai päivän jatkoa.